ФЕБРУАР 2017. године

ФИЛОЗОФИЈА

cveticaninЦВЕТИЋАНИН, Невен
Политичка механика и вештина државништва / Невен Цветићанин. - Београд : Архипелаг : Институт друштвених наука, 2016. - 280 стр.

Исцрпна теоријска студија о принципима политичке механике и дијалектике политичке механике, са освртом на филозофску традицију Истока и Запада. Аутор предочава критеријуме препознавања вештине државништва, почев од архетипског државништва.

СОЦИОЛОГИЈА

gledvelГЛЕДВЕЛ, Малком
Давид и Голијат : прича о уметности борбе с дивовима / Малколм Гледвел. - Београд : Чаробна књига, 2015. - 238 стр.

Давид и Голијат је провокативна књига о „предностима недостатака и недостацима предности“, о ономе шта се догоди када се обичан човек, тзв.аутсајдер, суочи са наизглед надмоћним противником, била то вишестуко јача војска, или тешка болест, физичка ограничења...
Свако поглавље је о једној особи која се суочила са великим изазовом, по свим мерилима непремостивом препреком, и успела да победи.
Дивови нису оно што ми мислимо да јесу. Особине које им наизглед дају снагу често су и извор велике слабости.
(М. Гледвел)

 

ПОЛИТИКА

petrovicПЕТРОВИЋ, Иван
Утицај исламског екстремизма на Ал Каиду : исламски екстремизам као идеолошка платформа / Иван П. Петровић. - Београд : Службени гласник, 2016. - 242 стр.

Др Иван Петровић, доцент и предавач на Факултету за међународну политику и безбедност у Београду, у свом делу нуди свеобухватан приказ настанка и ширења терористичке мреже Ал Каида, њене организације и структуре, као и начине организовања и регрутовања терориста. Аутор наводи утицај који Ал Каида има на формирање исламског цивилизацијског мишљења, уз исцрпну анализу њене будућности у постојећој форми.
У почетним поглављима аутор описује историју, религију и геополитику ислама, са посебним освртом на исламски фундаментализам и екстремизам, а у завршном поглављу испитује могућност трансформације Ал Каиде у будућности

ВОЈНЕ НАУКЕ

zivoticЖИВОТИЋ, Александар
Југословенско-совјетске војне супротности (1947-1957) : искушења савезништва / Александар Животић. - Београд : Архипелаг : Институт за новију историју Србије, 2015. - 266 стр.

Историчар Александар Животић у свом делу анализира оквире послератне југословенско-совјетске војне сарадње (долазак совјетских војних инструктора и саветника у Југославију, одлазак југословенских официра на школовање у Совјетски Савез, совјетске војне испоруке Југославији...) и наводи узроке проблема у функционисању међудржавних односа што је резултирало коначном, жестоком сукобу током 1948. године.

ДОМАЋИНСТВО

srpski kuvarСРПСКИ кувар
СРПСКИ кувар / [приредила Оливера Самарџић]. - Београд : Мандала, 2015. - 156 стр.

 

Књига рецепата традиционалних српских јела, илустрованих фотографијом, интересантна чак и за добре познаваоце кулинарства, а нарочита драгоцена за странце који желе да упознају српску кухињу.

РЕТОРИКА

albrehtАЛБРЕХТ, Михаел фон
Цицеронов стил / Михаел фон Албрехт. - Зрењанин : Атеље Форса, 2016. - 306 стр.


Аутор истражује хронолошки развој језика и стила говора чувеног римског државника, књижевника и беседника Цицерона, од његових раних говора до „касног“ стила. Анализира концизност и сажетост, углађеност синтаксе и стила, префињеност ритма, као и утицај његових говора на говорнике наредних генерација.

РОМАНИ

mekol smitМЕКОЛ Смит, Александар
Шетња по сунчаном дану / Александар Мекол Смит. - Београд : Самиздат Б 92, 2015. - 210 стр.

Духовит и топао роман о Драгоценој Рамоцве, првој жени детективу у Боцвани, главној истражитељки Прве дамске детективске агенције која решава најразличитије тешкоће, захваљујући својој проницљивости и способности да разуме људе, и да саосећа са њима.

 

 

 

 

 

 

 

 

hislop
ХИСЛОП, Викторија
Хотел Санрајз / Викторија Хислоп. - Београд : Чаробна књига, 2016. - 367 стр.

 

Узбудљива породична сага која се одвија на Кипру, у једном историјски бурном раздобљу.
Две комшијске породице, Георгију и Осканс, селе се у Фамагусту на Кипру, да би избегли вишегодишње немире који потресају остале делове острва. Након државног удара у Грчкој, и Фамагуста се суочава са страшним сукобима, становништво успаничено бежи, а у напуштеном граду остају само две породице...
Као и у претходним романима (Острво, Нит) Викторија Хислоп нам даје живописан приказ Грчке и Кипра, њихових обичаја, културе и историје.

 

 

 

suljginШУЉГИН, Еуген
С неког другог света / Еуген Шуљгин. - Београд : Архипелаг, 2016. - 291 стр.

 

Нова књига признатог норвешког романсијера и приповедача руског порекла је снажан друштвени роман који постепено прераста у неспецифичан крими роман. Открива нам недовољно познату Турску, политичке прилике у њој и приказује Истанбул као град чудесних прича и судбина, унутрашњих немира и подела, егзотичне и непредвидиве лепоте.
Како је сам аутор истакао, то је прича о судбинама групе људи на које на различите начине утиче репресивни режим. Наиме, писац Самуел Самлер долази у Истанбул на књижевни фестивал, и почиње радознало да истражује паралелни живот града, након чега мистериозно нестаје...

 

 

 

duenjasДУЕЊАС, Марија
Мисија Заборав / Марија Дуењас. - Београд : Чаробна књига, 2016. - 415 стр.

 

 

Нови роман шпанске ауторке Марије Дуењас, нашим читаоцима познате по бестселеру Време између штепова, доноси интересантну причу о љубави, издаји, сукобима и тајнама.
Мадридска професорка Бланка, скрхана након супругове преваре, одлучује да прихвати позив калифорнијског универзитета, и да се одсели из Шпаније. Посвећује се истраживању живота и дела већ деценијама мртвог шпанског професора који је живео у Америци, постепено бивајући увучена у његову прошлост испуњену трагичним љубавима и неоствареним амбицијама...

 

 

 

 

altman

АЛТМАН, Снежана
Искушење / Снежана Алтман. - Београд : Мандала, 2016. - 209 стр.

 

 

Роман о монахињи која је изневерила своја убеђења и напустила свет у који је веровала, и у ком се осећала заштићено, учинивши то због илузорне љубави. Спознајући касно своју погрешку, препушта се тешкој унутрашњој борби, не успевајући да заборави и опрости.
Интригантне теме, психолошки вешто изнијансиран, роман успева да читаоцу изазове читав спектар осећања: од љутње и гнева до сажаљења и разумевања.

 

 

 

 

moravcevicМОРАВЧЕВИЋ, Никола
Марко Мрњавчевић : непризнати српски краљ / Никола Моравчевић.- Београд : Архипелаг, 2016. - 244 стр.

 

Никола Моравчевић, аутор бројних историјских романа, обрадовао је читаоце новим делом, у којем описује живот Марка Мрњавчевића, „непризнатог српског краља“, како га назива у наслову романа, владара необичне биографије, који је углавном познатији као јунак епске поезије, знаменити Марко Краљевић.
О овом средњовековном српском владару, одбаченом од стране властеле, а након пораза у Маричкој бици 1371. године принуђеном да постане турски вазал, широка јавност не зна много са историјског становишта, те аутор дела настоји да нам расветли чињенице из његовог живота, чинећи то пажљиво се односећи према релевантним научним чињеницама, вешто их синтетизујући са занимљивом, динамичном радњом.

 

 

 

tusevljakovicТУШЕВЉАКОВИЋ, Дарко
Јаз / Дарко Тушевљаковић. - Београд : Архипелаг, 2016. - 137 стр.

 

Нови роман младог романсијера и приповедача Дарка Тушевљаковића, ове године нашао се међу 11 романа који су били конкуренти за Нинову награду.
Ово је аутентичан друштвени роман о приликама и судбинама у Србији деведесетих и с почетка новог века о, како сам назив наговештава, раскорацима и неспоразумима главних јунака.
Од Београда и Крагујевца деведесетих до слике породичног одмора у Грчкој, у паралелним и укрштеним причама разрешавају се породичне и интимне драме.

ПРИПОВЕТКЕ

citanje italijeЧИТАЊЕ Италије : избор из савремене италијанске прозе / приређивање и предговори Давиде Скалмани, нежана Милинковић. - Београд : Архипелаг, 2016. - 91 стр.


Антологија савремене италијанске прозе (М. Мараци, Т. Скарпа, Е. Феранте, Б. Мазини...) упознаје читаоца са богатом италијанском литературом, са њеним разноликостима и специфичностима, али и са данашњом Италијом, њеном културом, друштвеним променама, међуљудским односима...
Изабрани текстови сведоче о разноврсним интересовањима писаца, као и о стиловима приповедања, регионалним припадностима, жанровима (Д. Скалмани, директор Италијанског центра за културу).

 

 

 

 

 

price danilu kisuПРИЧЕ о Данилу Кишу / приредио Миленко Стојичић. - Београд : Архипелаг, 2016. - 204 стр.

 

 

Антологија прича српских и екс-југословенских писаца ( Вида Огњеновић, Милисав Савић, Драган Великић, Александар Гаталица, Давид Албахари, Мухарем Баздуљ, Мирко Ковач...) које пружају значајно и драгоцено сведочанство о великом Данилу Кишу, како о његовој књижевности, тако и о времену у ком је живео и стварао.
Вођени пишчевим критеријумом ригорозности, одлучили смо да у ову књигу не унесемо све приче у којима се Киш јавља као јунак, укључујући и приче које, упркос томе што је Киш један од јунака, па некад чак и главни јунак, немају никаве везе са чињеницама Кишовог живота, нити с поетиком Кишове књижевности (М. Стојичић, приређивач).

ОМЛАДИНСКА  КЊИЖЕВНОСТ 

aleksiАЛЕКСИ, Шерман
Скроз истинити дневник једног повременог Индијанца / Шерман Алекси. - Београд : Urban reads, 2016. - 242 стр.

 

 

Духовит и нежан роман о тинејџеру Јуниору, талентованом карикатуристи, који одлучује да напусти школу у индијанском резервату и да се упише у средњу школу коју похађају његови вршњаци другачије боје коже, а у којој је једини други Индијанац – школска маскота. Ослобођен стереотипних и лицемерних претпоставки, уз дирљиве описе свих недаћа и мука, али и радости и анегдота које прате одрастање, овај роман чини право освежење у, последње време, помало једнообразној омладинској литератури.

 

 

 

 

 

junЈУН, Никола
И Сунце је звезда / Никола Јун. - Београд : Urban reads, 2016. - 324 стр.

 

Наташа је девојка која стоји чврсто на земљи, и верује само у чињенице и доказе, никако у судбину и случајност. Данијел је узоран ђак, послушан син, није склон маштању и сањарењу. Наташу и њену породицу очекује депортација на Јамајку у наредних дванаест сати. Шта ће се догодити када се сретну, и осете да се сва њихова дотадашња уверења мењају, да ли ће њихова љубав бити осуђена на само једно поподне ?

ИСТОРИЈА

rajs

РАЈС, Родолф Арчибалд
Ратни дописи из Србије 1914-1918 / Родолф Арчибалд Рајс. - Београд : Службени гласник, 2016. - 405 стр.


Родолф Арчибалд Рајс (1875-1929), знаменити швајцарски форензичар и публициста, који је у септембру 1914. године на позив српске владе дошао у Србију, да испита, опише и извести о злочинима аустро-угарске војске над цивилним становништвом, аутор је 111 новинских чланака, ратних дописа из Србије који обухватају временски период од 1914-1918. године, а који су објављени у швајцарском дневном листу Лозанска газета. У тим ратним дописима долази до изражаја Рајсово изванредно познавање међународних политичких и друштвених прилика, као и храброст да разоткрије злочине и неправде, лажи и лицемерја Аустроугарске, Немачке и Бугарске и њихових савезника у току Великог рата.
Рајсови ратни дописи фасцинирају саосећањем са жртвама и несрећом „мале демократске земље Србије“ ухваћене у вртлог светског рата...
 Милић Ф. Петровић, приређивач 

БИОГРАФИЈЕ

polovinaПОЛОВИНА, Наташа
Кнегиња Милица / Наташа Половинa. - Нови Сад : Платонеум, 2016. - 59 стр.

 

Кратка и језгровита биографија српске кнегиње Милице, супруге кнеза Лазара Хребељановића, изузетно мудре и способне жене, о којој су и њени савременици похвално писали, владарке и дипломате, монахиње и ктиторке, списатељице. Уз историјске податке и изворе, ово дело нам пружа на увид и фотографије везане за период њеног живота (фреске са њеним ликом, Дечанска повеља, манастир Раваница, манастир Љубостиња) као и фотографије грбова (грб Немањића, грб Хребељановића).

    "Можда нема дана нашег детињства које смо тако испуњено живели од оних које смо провели са омиљеном књигом."   

shadow line

МАРСЕЛ ПРУСТ

Joomla 3.0 Templates - by Joomlage.com